.

.

HISTORIA

Kansantanssiryhmä Kirjavat on perustettu Lappeenrannassa vuonna 1995. Ryhmässä tanssii 13 nuorta, neljä poikaa ja yhdeksän tyttöä, jotka ovat syntyneet vuosina 1987-1991. Suurin osa tanssijoista on aloittanut harrastuksensa jo alle kouluikäisinä ja ollut mukana ryhmän perustamisesta lähtien. Ryhmää ohjaa Merja Skyttä. 

Kirjavat on Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtye 2014


Kirjavien parinkymmenen vuoden aktiivinen harrastaminen on palkittu merkittävällä tunnustuksella, kun Kirjavat nimettiin tammikuussa 2014 Folklandia-risteilyllä vuoden kansantanssiyhtyeeksiVuoden kansantanssiyhtye on nimetty vuodesta 1990 saakka aina parillisina vuosina ja se on yksi merkittävimmistä tunnustuspalkinnoista, jonka suomalainen kansantanssiryhmä voi saada. Vuoden yhtyeeksi on pyritty nimeämään ryhmä, joka esimerkillisellä tavalla edustaa suomalaista kansantanssikulttuuria.


Tunnustuksen takana on vuosien tavoitteellista harrastamista ja tehtyä työtä. Kirjavat on osallistunut useisiin katselmuksiin ja luokitteluihin. Myös erilaiset kansantanssitapahtumat kuten Sottiisin kaikki kolme vuodenaikaa ovat must. Lappeenrantalaisina heille on ollut kunnia olla mukana jokaisissa Lasten Kalenoissa, ensin osallistujina ja myöhemmin ohjaajina ja talkoolaisina.

Avaruusromua Lasten Kalenoissa 2009
Kirjavat luokitteluissa

Valtakunnallisissa Kalevan Nuorten lasten ja nuorten luokitteluissa Kirjavat on luokiteltu vuosina 2000 ja 2002 hopeasarjaan, ja vuonna 2004 kultasarjaan. Ryhmän osaamista on palkittu myös erilaisissa katselmuksissa, mm. Nuori Kulttuuri Moves-tapahtumassa Kuopiossa. Suomen Nuorisoseurojen Liiton aikuisryhmien kansantanssiluokittelussa Kirjavat on luokiteltu keväällä 2007 toiseksi ylimpään luokitukseen, valiosarjaan Eevi Miettisen teoksella Nostatus. Maaliskuussa 2009 Kirjavat ylsi ylimpään luokitukseen, mestaruussarjaan ainoana ryhmänä Suomessa Eevi Miettisen koreografialla Wiipurinrinkeli. Vuonna 2011 Kirjavat osallistui luokitteluihin Antti Savilammen koreografialla Lännestä ja Idästä, ja Kirjavat luokiteltiin taitosarjaan. Viimeisin aikuiskansantanssiryhmien luokittelu järjestettiin huhtikuussa 2013, jolloin Kirjavat luokiteltiin mestaruussarjaan Matti Paloniemen teoksella Onni.

WiipurinRinkeli Lappeenrannan kaupunginteatterin Jukola-salissa 2009
Kansainvälinen toiminta

Kirjavat on vieraillut ulkomailla ja vienyt suomalaista kansantanssia ja kulttuuria maailmalle jo yhdeksällä ulkomaanmatkalla. Vuonna 2002 Kirjavat oli mukana Barnlek-tapahtumassa Ruotsissa. Unkarissa tanssittiin kesällä 2006 ja Espanjassa ryhmä vieraili syksyllä 2007. Keväällä 2008 oli vuorossa Portugali. Tammikuussa 2010 Kirjavat matkusti Perun pääkaupunkiin Limaan, ja saman vuoden lokakuussa ryhmä osallistui Cheonan Heungtaryeong -tanssifestivaalille Etelä-Koreassa. Kesäkuussa 2011 Kirjavat esiintyi ruotsinsuomalaisten keskusliiton kesäjuhlilla Torshällassa ja saman vuoden joulukuussa ryhmä suuntasi Filippiineille. Syyskuussa 2012 tehtiin ensimmäinen matka yhdessä nuorisoseura Rajan Nuorten nuortenryhmän Kimurantin kanssa Turkkiin. Viimeisin matka suuntautui Meksikoon lokakuussa 2014.

Kirjavat ja Kimurantti Turkissa 2012

Salla, Laura ja Sonja torivuorossa kesällä 2010
Talkoot

Tanssin ohella Kirjavat tekevät paljon talkoita nuorisoseurahengessä. Jo muutamana kesänä jokaisena lauantaina on voinut löytää Kirjavat Lappeenrannan kauppatorilta myymässä omatekoisia leivonnaisia, vastoja ja käsitöitä. Lisäksi ryhmä on ollut mukana jo vuosia paikallisten tanssitapahtumien, kuten Lasten Kalenoiden ja Kulttuurikimaran, järjestämisessä.
Torilla kesällä 2011


Suvi ja Emmi vastametsällä 2010