.

.

OHJELMISTO

Alla esiteltyjen teoskokonaisuuksien lisäksi ohjelmistoomme kuuluu lukuisia yksittäisiä tansseja, jotka ovat yhdisteltävissä eripituisiksi esityskokonaisuuksiksi.


TILAA KIRJAVAT KEIKALLE: 
Kirjavat esiintyy mielellään erilaisissa tilaisuuksissa, mm. juhlissa, konserteissa ja ulkoilmatapahtumissa.


Tiedustelut: kirjavat(at)gmail.com


Kohti

Kuva: Mikko Kauppinen
Teos sai ensi-iltansa Vuoden kansantanssiyhtye -konsertissa SottiisiMovesissa 2014. Koreografian on tehnyt Susanna Kivinen. Teos kestää 15 minuuttia.
Kuva: Simo Siirilä
Onni


Onni on tanssiteos, joka valmistettiin kevään 2013 aikana. Koreografian teokseen on tehnyt tanssitaiteen maisteri Matti Paloniemi ja teoksen äänimaailmasta vastaa muusikko Jarno Tastula. Ensi-iltansa teos sai aikuiskansantanssiryhmien luokitteluissa huhtikuussa 2013, ja Kirjavat luokiteltiin teoksella ylimpään eli mestaruussarjaan. Esitys kestää 15 minuuttia.
WiipurinRinkeliWiipurinRinkeli on tanssiteos, joka avaa ikkunan sota-ajan Karjalaan. Se kertoo karjalaisten unelmista, haaveista ja toiveista sodan jälkeen, kun oli jouduttu luopumaan niin paljosta. Esille nousee niin Karjalan muistojen haikeus ja yksilön suru, kuin karjalainen riemu ja yhteisön tuki ja voima. WiipurinRinkeli on Eeví Miettisen käsialaa.

kuva: Ellinoora Hänninen

Kirjavat ylsi esityksellä Suomen Nuorisoseurojen liiton aikuisryhmien luokittelussa ainoana ryhmänä Suomessa ylimpään luokitukseen, mestaruussarjaan keväällä 2009. Esitys kestää noin 20 minuuttia. 


kuva: Ellinoora Hänninen

WiipurinRinkelistä sanottua:
"Koreografinsa Eevi Miettisen johdolla Kirjavat eivät olleet kuitenkaan leiponeet tavallisia viipurinrinkeleitä, vaan olivat rakentaneet tanssien, taustajuontojen ja musiikin avulla tarinan, jossa tämän päivän nuoret kuvasivat niitä tuntoja, joissa sodan jalkoihin jääneet karjalaiset hyvästelivät omat kotinsa ja kotiseutunsa.
- -Melkein alkoi isoakin miestä itkettää, kun katsoi, millä antaumuksella eteläkarjalaiset nuoret WiipurinRinkeliään tarjoilivat."
Seppo Kononen, Savon Sanomat 15.3.2011

Nostatus

Vieläkö tarvitaan lemmenloitsuja? No, voihan sitä aina kokeilla… Nostatus tarjoaa nuoruuden paloa ja karjalaista menoa. Koreografian on tehnyt Eevi Miettinen. Kirjavat on luokiteltu esityksellä toiseksi ylimpään, valiosarjaan vuonna 2007. Esityksen kesto on noin 11 minuuttia.

kuva: Jussi Kaijankangas
kuva: Heikki Knaapi


Ilehys

Ilehys sisältää kolme karjalaista tanssia, joiden koreografia on Susanna Kivisen käsialaa. Ilehys on karjalaa, ja tarkoittaa hyvää mieltä, riemua, ihastusta tai mieltymystä. Teos kestää noin 10 minuuttia.
Siirtokarjalainen lähtee Uudeltamaalta
Koreografia edustaa erilaista tyylisuuntaa kansantanssin historiassa, ja on ensimmäisiä lavalle suunniteltuja esittäviä tanssikoreografioita. Koreografi Tauno Häkkinen opetti tanssit jo 1990-luvun alussa Jyväskylässä ISOn Tanhuujille, joissa Kirjavien ohjaaja Merja Skyttä silloin tanssi. Nyt Kirjavat pyrkii tanssimaan sen mahdollisimman autenttisella tyylillä ja Kirjaville ominaisella eläytymisellä, haikeista tunnelmista riehakkaaseen menoon. Esityksen kesto on noin 7 minuuttia.

kuva: Heikki Knaapi

Siirtolaiset

kuva: Jussi Kaijankangas

Siirtolaiset kertoo 1900-luvun alussa Amerikkaan lähteneistä suomalaisista. Matkaan lähdettiin leveämmän leivän toivossa, mutta uuden elämän aloittaminen ei ollutkaan helppoa. Siirtolaiset joutuivat tekemään raskaita metsä- ja maataloustöitä, vieraalle maalle sopeutumisesta puhumattakaan. Onneksi oma yhteisö ja suomalaiset juuret olivat yksilöä kantavana voimana.

Koreografian on tehnyt Eevi Miettinen ja se kestää noin 10 minuuttia.Kalenat kannon nokassa

Karjalaisessa kylässä nuorten keskinäiseen seurusteluun kuuluvat nurkkatanssit, kalenat. Perinteisten leikkien ja tanssien lomassa ihastuksia syntyy, mutta miten käy Kallen ja Ainon? 

kuva: Heikki Knaapi

Kalenat kannon nokassa on Kirjavien ja Eevi Miettisen ensimmäinen yhteistyöprojekti, ja koreografia on Miettisen käsialaa. Kirjavat on sijoittunut esityksellä lasten ja nuorten luokitteluissa 2004 ylimpään, kultasarjaan. Esitys kestää noin 11 minuuttia.

kuva: Kirjavat


Lisäksi ohjelmistoomme kuuluu lukuisia yksittäisiä tansseja, jotka ovat yhdisteltävissä eripituisiksi esityskokonaisuuksiksi.TILAA KIRJAVAT KEIKALLE: 
Kirjavat esiintyy mielellään erilaisissa tilaisuuksissa, mm. yksityisissä juhlissa, konserteissa ja ulkoilmatapahtumissa.
Tiedustelut: kirjavat(at)gmail.com